Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] zwierzęcych, które miałyby mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też w każdej z rozsądnych diet zaleca się, aby przede wszystkim pamiętać o różnorodności. Nasza dieta powinna być nie tylko ciekawa w smaku, ale potrawy powinny być gęste odżywczo, a makroskładniki powinny być dostarczane z odpowiednich źródeł. Stąd też dość powszechna [...]
[...] tłuszczu podskórnego czy wisceralnego oraz wpływ na zdrowie, glikemię, samopoczucie itd. Na zakończenie warto pamiętać, iż zasoby tłuszczu w ciele zwiększa znacząco dieta, jaką stosują sportowcy: diety wysokotłuszczowe z reguły sprzyjają odkładaniu tłuszczu wewnątrz mięśni; w 4 z 6 badań oceniających mięsień obszerny boczny (vastus [...]
[...] rodzajów mąk. Przygotować dzięki niej możemy właściwie wszystko, ma niepowtarzalny aromat oraz zaskakujące właściwości. Warto włączyć mąkę kokosową do swojej codziennej diety, gdyż u przeciętnego Polaka jest stosunkowo mało błonnika i używanie jej może zapobiec problemom z zaparciami, a nasza dieta będzie zdecydowanie bardziej odżywcza.
[...] nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów [...]
Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje z mleka i przetworów mlecznych, jedni z własnego wyboru, inni zaś idą za modą, a jeszcze inni ze względu na różne jednostki chorobowe, które ich dotknęły. Do takich można zaliczyć, chociażby choroby autoimmunologiczne jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry, czy pojawiające się [...]
Kilka lat temu na pewnej konferencji usłyszałem, że sól nie ma żadnego związku z nadciśnieniem tętniczym, że jest to mit. Faktycznie, u części populacji podaż sodu w diecie nie jest silnie powiązana z ciśnieniem krwi, co nie znaczy, że takiego wpływu nie ma! Jednak u całej reszty związek istnieje, w niektórych przypadkach (rasa czarna) jest [...]
[...] łatwiej jest wychować zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko, kiedy również rodzice dokonują właściwych wyborów zarówno w sklepie spożywczym, jak i w kuchni. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu życia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia każdego członka rodziny. Optymalizacja rozwoju oraz [...]
[...] dostarczano fruktozy (40 g dziennie lub 80 g dziennie) lub 80 g cukru dziennie. Podaż 80 g fruktozy dziennie miała wpływ na spadek wielkości cząstek LDL, tak samo działała dieta z dodatkiem 80 g cukru dziennie. Stężenia glukozy na czczo wzrosły od 4% do 9% po każdym rodzaju cukru, niezależnie od jego ilości. Stężenia wysokowrażliwego białka [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]
Wykorzystanie sposobów na kontrolę postępów odchudzania jest wiele. Zazwyczaj osoby trenujące bazują na masie ciała, obwodach, jak i tym, co widzą w odbiciu własnego lustra, co przekłada się na ocenę postępów redukcji. Jedną z metod, która pozwala oszacować procent zawartości tkanki tłuszczowej w ciele, jest pomiar za pomocą fałdomierza. [...]
[...] wydatkowanie większej ilości energii po wysiłku. Pamiętajmy jednak, że ani HIIT, ani Tabata nie nadrobią dużych błędów dietetycznych, dlatego odchudzanie to przede wszystkim dieta. Najlepiej stosować obie formy treningowe wymiennie, bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby czerpać korzyści zarówno z Tabaty, jak i HIIT. Ciekawostka W bazie [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
Styl życia zmniejszający stan zapalny organizmu chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, jak również spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto [...]
Analiza ponad 1000 osób z zaburzeniami psychicznymi i bez zaburzeń wykazała, że azotany - chemikalia stosowane do konserwacji mięs, takich jak suszona wołowina, kabanosy, parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli [...]
Udało ci się stracić sporo na wadze – możesz być z siebie dumny. Najtrudniejsza część jednak dopiero przed Tobą, a mianowicie utrzymanie aktualnej masy ciała. Możesz również zauważyć, że po utracie wagi skóra w niektórych częściach ciała pozostała rozciągnięta i nie jest już tak jędrna i napięta jak wcześniej. Kobiety często borykają się z [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD